G-0E1XE7YSTR
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz.
Redmi Note 11 için yeni iddialar atıldı: Bir devrim niteliğinde olacak!
Teknoloji devi Microsoft”un yeni Windows’u Windows 11, 5 Ekim’de tüm kullanıcılara sunulmuştu. Windows 11’i yüklemek isteyen çoğu kullanıcı ise Windows 11’in yeni kuralı olan TPM 2.0 zorunluluğu ile karşılaştı.
Windows 11’in yeni kurallarından olan TPM 2.0 zorunluluğu ise çoğu kullanıcıya sorun çıkardı. Bilgisayarında TPM bulunmayan ya da açık olmayan çoğu kullanıcı ise Windows’un yeni sürümünü yükleyemedi. Peki nedir bu TPM 2.0?
İngilizce bir kısaltma olan “TPM”‘nin açılımı “Trusted Platform Module“, yani Türkçesiyle “Güvenilir Platform Modülü”‘dür. Donanım güvence altına almak için tasarlanan bu mikrodenetleyici, entegre şifrelenmiş haberleşme yolunu kullanır. TPM 2.0 modülü anakartta mevcutsa donanımlar şifrelenmiş bir yazılımsal korunma altına alınır.
Şifreleme anahtarları oluşturarak bu şifreleme anahtarlarını saklar ve bilgisayarın dışarıdan bir müdahaleye (zararlı yazılımlar, kötü niyetli kullanıcılar ve benzeri gibi) karşı daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Kötü amaçlı bir çok yazılıma ve diğer farklı saldırılara karşı işletim sisteminin daha güvenlikli olması için ek koruma sağlar.
Halı hazırda Windows işletim sistemlerinde kullanılan BitLocker şifrelemesi, dosyaları korunması için şifreleme anahtarlarını TPM’de üstün korumayla saklayabilir. Bilgisayara herhangi bir gereklilikten dolayı önyükleme yapıldığında sürücünün kilidinin açılması için TPM’de saklanan anahtarların kullanılması gerekir. Böylece eğer kötü niyetli bir saldırgan sistem sürücünüzü bilgisayarından söküp başka bir bilgisayara yerleştirirse yabancı bir yazılım dosyalarınıza erişmek istediğinde TPM şifrenizi bulamadığından dolayı dosyalarınaza erişemez.
Aslında bir çok kullanıcının şu anda kullanmayı tercih ettiği Windows 10 işletim sisteminde bile normal şartlar altında BitLocker TPM olmadan çalışmıyor. Ama Windows 10’da Windows 11’e benzer bir TPM sürümü zorunluluğu yok. Bu konuyu diğer başlık altında inceleyeceğiz. Yani sonuç olarak Windows 11 için gerekli olan TPM 2.0 sayesinde Microsoft, Windows 11 işletim sistemine karşı oluşturulabilecek yazılım tabanlı saldırılar oluşturmak veya bir çok bilgisayarda disk şifreleme gibi önemli özellikleri devre dışı bırakmak zorunda kalmayacaktır.
Bu konu aslında tamamen Microsoft’un tercihi. Microsoft, Windows 11’i ilk duyurduğunda Windows 11’in TPM 1.2’nin de desteklenebileceğini belirtmişti. Ancak Microsoft, bu kuralı sonradan değiştirerek, TPM 2.0 olarak güncelledi.
Adım 1 : Windows+R tuşlarına basarak çalıştır menüsünü açın
Adım 2: Açılan menüye “devmgmt.msc” yazıp aygıt yöneticisini açın.
Adım 3: Açılan Aygıt Yöneticisi penceresi altında Güvenlik Cihazları bulun ve üzerine tıklayın.
Not: Eğer bilgisayarınız aktif bir TPM 2.0 modülü bulunuyorsa Güvenilir Platform Modülü 2.0 şeklinde gözükecektir.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.
Yorum Yaz